Bekend van:
Haartransplantatie nazorg – Haarkliniek De Kroon

Haartransplantatie nazorg

De juiste nazorg is net zo belangrijk als de behandeling zelf. We informeren u daarom graag over haartransplantatie nazorg en welke maatregelen u moet nemen na de ingreep. Scroll naar beneden voor onze uitgebreide adviezen.

Veilig en betrouwbaar aangesloten bij

Logo Inspectie voor de Gezondheidszorg en Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport

Neem contact op

Wilt u graag meer informatie over een haartransplantatie bij Haarkliniek De Kroon? Plan dan een gratis en vrijblijvend consult in. U plant dit gesprek eenvoudig in door ons te bellen of het contactformulier in te vullen. We staan u graag te woord.

 

Direct naar:

 

Wanneer is mijn hoofdhuid volledig genezen na een haartransplantatie?

De behandelaars van Haarkliniek De Kroon maken uitsluitend gebruik van de FUE-methode. In tegenstelling tot de ouderwetse FUT-methode, verwijderen we geen hoofdhuid. In plaats daarvan transplanteren we enkel de grafts (groepen haarzakjes) van het donorgebied naar het ontvangstgebied. Omdat de sneetjes erg klein zijn, is het gebruik van nietjes of hechtingen overbodig. Een groot voordeel hiervan is dat de herstelperiode na een FUE-haartransplantatie vrij kort is. In de meeste gevallen is het donorgebied binnen een week genezen.

Het transplanteren van de grafts tijdens een FUE haartransplantatie behandeling

Nazorg tips haartransplantatie

 • Let op dat u de eerste dagen na een haartransplantatie het getransplanteerde gebied niet mag wrijven, koelen of masseren. Koelen en masseren mag alleen op de huid waar niet op geopereerd is.
 • Gebruik de eerste week na de haartransplantatie een nekkussen zodat de behandelde gebieden vrij blijven tijdens het slapen.
 • We adviseren om de eerste week minstens drie liter water per dag te drinken.

Koelen met een coolpack en de zwelling licht masseren helpt tegen dikke ogen.

Help, ik ervaar jeuk na mijn haartransplantatie!

In de eerste 10 dagen na een haartransplantatie helen de wondjes op uw hoofdhuid. Dit proces gaat vaak gepaard met jeuk. Ervaart u ook jeuk na een haartransplantatie? Dit is een indicatie dat de wondjes aan het genezen zijn. Hier hoeft u zich dus geen zorgen over te maken! Wel is het belangrijk dat u de wondjes niet openkrabt. Door de wondjes te krabben, kunnen er bacteriën in de wonden terecht komen. Dit kan leiden tot ontstekingen. Raak uw hoofdhuid de eerste 10 dagen daarom zo min mogelijk aan.

Nazorg haartransplantatie: uw haren wassen

Een belangrijk onderdeel van de nazorg na een haartransplantatie is het zorgvuldig wassen van uw haren. Hieronder leggen we uit hoe u uw haren wast na de behandeling.

Dag 1 t/m 3 (dag van de behandeling en de twee dagen daarna)

 • Het transplantatiegebied dient u 5 maal per dag te sprayen met fysiologisch zout (NaCL 0.9%). U voelt zelf aan wanneer dit nodig is. U gebruikt hiervoor de spray die u van ons heeft meegekregen.
 • Het voorhoofd regelmatig koelen met de coldpack die u van ons mee krijgt. Let op dat u hierbij de transplantaten niet raakt.

Dag 4 t/m 7

 • Minimaal 1 keer per dag met de PH neutrale shampoo (die u van ons meekrijgt) het donorgebied voorzichtig wassen. Met het schuim wat er ontstaat gaat u op de transplantaten alleen deppen. Schuim ongeveer 1 minuut in laten weken en dan voorzichtig uitspoelen. Vervolgens zowel het donor- als transplantatiegebied voorzichtig droogdeppen met een schone handdoek.
 • U kunt het transplantatiegebied blijven sprayen naar behoefte om de huid soepel te houden.

Dag 8 t/m 10

 • 1 maal per dag het gehele hoofd licht masserend wassen met de PH neutrale shampoo.
 • Het hoofd voorzichtig drogen met een schone handdoek.

Vanaf dag 11 na de behandeling

Het hoofdhaar kan weer normaal gewassen worden met uw eigen shampoo en vraagt geen speciale verzorging meer.

Maatregelen nazorg haartransplantatie

Voor een voorspoedig herstel na een haartransplantatie, is het belangrijk dat u enkele maatregelen treft:

 • Pas op als u na de behandeling weer in uw auto stapt dat u uw hoofd niet langs de portier of het plafond van uw auto stoot! U kunt hierdoor grafts verliezen.
 • U mag na 1 week losjes een pet dragen. Voorkom aanraking van het transplantatiegebied.
 • Totdat de wondjes zijn genezen (geen korstjes meer) niet zwemmen in (chloor)water. Meestal duurt dit 7 tot 10 dagen.
 • U mag in de eerste 3 weken na de behandeling geen druk op het transplantatiegebied uitoefenen. Dus draag geen helm of muts.
 • Knip of verf uw haar de eerste 3 weken na de haartransplantatie nog niet. Gebruik ook geen andere chemische producten op uw hoofd.
 • Wacht 4 weken met zonnebanken of een bezoek aan de sauna. Ga ook niet te lang in de directe zon. Gebruik voorzichtig hoofdbescherming zoals een petje en smeer uw hoofdhuid voorzichtig in met zonnebrandcrème factor 50.
 • De haren in het transplantatiegebied kunnen in de 2e en 3e week na uw haartransplantatie uitvallen. Het haarzakje blijft zitten en hieruit groeien na 3 tot 4 maanden weer nieuwe haren.
 • Er kunnen tot 5 maanden na de behandeling puistjes komen op de hoofdhuid. Deze verdwijnen na verloop van tijd weer.
 • Niet krabben aan de korstjes in het transplantatiegebied in verband met vertraagde wondgenezing, kans op littekenvorming en verlies van grafts.

De specialisten van Haarkliniek De Kroon voorzien u uiteraard van uitgebreid advies over de juiste nazorg na een haartransplantatie.

Alcohol drinken of roken na een haartransplantatie

Het is een vereiste om minimaal 5 dagen voor de haartransplantatie te stoppen met roken en geen alcohol te drinken. Deze middelen hebben namelijk een nadelig effect op het herstelproces.

Medicatie na haartransplantatie

Of u medicijnen gebruikt na de ingreep, is in de meeste gevallen afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur. Tijdens het eerste consult bespreken we de mogelijkheden en houden we rekening met uw wensen. U kunt ervoor kiezen om medicijnen tegen haaruitval te nemen na een haartransplantatie. Dit is echter niet verplicht. Heeft u pijn? Neem dan een paracetamol. Volg hierbij altijd de instructies in de bijsluiter.

Meer weten? Neem contact op

Wilt u meer weten over de nazorg na een haartransplantatie? Neem dan gerust contact met ons op. We staan u graag te woord. Ook kunt u direct een gratis consult inplannen via onze website of door ons te bellen.

Neem contact met ons op

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.