Haaruitval

Bij iedereen groeien gemiddeld 100.000 haren op het hoofd. Het is volkomen normaal dat dagelijks 50 tot 100 haren uitvallen. Wanneer u echter meer dan 100 haren per dag verliest, heeft u last van haaruitval. Kaalheid en haaruitval komen vaak voor. Ongeveer 60% van de bevolking krijgt ermee te maken. Niet alleen mannen kunnen last van hebben van haaruitval, het komt ook bij vrouwen voor.

Heeft u last van haaruitval? Een FUE haartransplantatie biedt een effectieve en blijvende oplossing. Vraag geheel vrijblijvend een consult aan via de onderstaande button of bel 076-7002349 voor meer informatie.

Gratis consult aanvragen

Oorzaken van haaruitval

Haaruitval heeft verschillende mogelijke oorzaken. Bij de meeste mensen ontstaat kaalheid in hun twintiger jaren en verergert het naarmate men ouder wordt. Haaruitval kan echter ook een compleet andere oorsprong hebben. Zo spelen onder andere uw voeding, gemoedstoestand en erfelijkheid mee bij de kans op kaalheid en haaruitval. We zetten veelvoorkomende oorzaken voor u op een rij:

Ouderdom

Naarmate het lichaam veroudert, wordt bij velen het haar dunner en valt het uit. Bij mannen verschijnen bijvoorbeeld inhammen of ontstaat er bovenop het hoofd een kale plek. Deze oorzaak is voornamelijk terug te zien bij mannen, maar ook bij vrouwen komt dit voor.

Erfelijke kaalheid

Alopecia is een erfelijke aandoening met kaalheid als gevolg. Het komt in verschillende varianten voor: van kale plekken tot geleidelijke haaruitval. Het is een van de meest voorkomende oorzaken van haaruitval bij zowel mannen als vrouwen.

Stress

Wanneer men hevige stress ervaart, gaan de niveaus van hormonen als cortisol en adrenaline in het lichaam omhoog. De interactie tussen verschillende stresshormonen heeft een nadelige invloed op het haar. Tijdelijke of permanente haaruitval kan het gevolg zijn.

Tekort aan ijzer

Om uw lichaam in goede conditie te houden, dient u voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Wanneer er sprake is van een tekort aan ijzer, kan haaruitval ontstaan. Om dit te voorkomen is het aan te raden voldoende voedingsstoffen met een hoog ijzergehalte te nuttigen.

Schildklierafwijking

Ook aandoeningen aan de schildklier kunnen kaalheid veroorzaken. De schildklier regelt belangrijke processen in het lichaam door de aanmaak van hormonen. Haaruitval kan ontstaan wanneer de hormoonbalans verstoord is door een niet goed werkende schildklier.

Medicijnen

Sommige medicijnen hebben invloed op de huid en het haar. Bijvoorbeeld bepaalde anticonceptiepillen of antidepressiva. Lees de bijsluiter van voorgeschreven medicijnen goed voor u ze gebruikt en overleg eventueel met uw huisarts over alternatieven.

Behandeling haaruitval: FUE haartransplantatie

We begrijpen dat kaalheid en haaruitval ervoor kunnen zorgen dat u zich ongelukkig en onzeker voelt. Als u ontevreden bent met uw uiterlijk door haaruitval of kaalheid, dan kan Haarkliniek De Kroon u wellicht helpen. De FUE haartransplantatie die we in onze professionele kliniek uitvoeren, is een effectieve behandeling tegen haaruitval. Een haartransplantatie stimuleert de haargroei en voorkomt haaruitval in de toekomst.

Haaruitval voorkomen

Uiteraard is ook bij haaruitval voorkomen beter dan genezen. Naast de behandeling in onze kliniek zijn er verschillende maatregelen die u zelf kunt nemen om haaruitval enigszins tegen te gaan. Hoewel de aandoening soms erfelijk is, is het wel degelijk mogelijk het proces van toenemende kaalheid te vertragen. We noemen een aantal simpele tips die u in het dagelijks leven kunt toepassen om haaruitval zo veel mogelijk te verminderen. Deze tips zijn onder te verdelen in uitwendige verzorging (van haar en hoofdhuid) en inwendige verzorging (door de inname van voedingsstoffen).

 

Uitwendige verzorging: houd uw haar en hoofdhuid in goede conditie

Door uw haar en hoofhuid in goede conditie te houden, voorkomt u dat er meer haren dan normaal uitvallen. Hitte heeft een nadelige invloed op de haarkwaliteit. Douche daarom niet te heet en vermijd föhns, krultangen en andere verhittende apparaten. Was uw haren niet te vaak en gebruik een milde shampoo. Als u uw haren borstelt, gebruik dan een zachte borstel om te voorkomen dat u het haar beschadigt. Als u langer haar heeft, draag het dan zo min mogelijk in een strakke staart of knot, zodat het niet afknelt.

 

Inwendige verzorging: zorg voor voldoende vitaminen en mineralen

Misschien nog wel belangrijker dan uitwendige verzorging is het voorkomen van haaruitval van binnenuit. Zorg ervoor dat u voldoende mineralen en vitaminen tot u neemt via uw voeding of door het nemen van supplementen. Vraag uw huisarts om advies als u vermoedt dat u te weinig vitaminen of mineralen binnenkrijgt. Let goed op uw voeding en ga geen extreme diëten aan. Let ook op uw ijzerinname: zoals genoemd kan een ijzertekort haaruitval als gevolg hebben.

Haaruitval bij vrouwen

Ruim 40% van de vrouwen krijgt te maken met kaalheid. Haaruitval komt dus niet alleen bij mannen, maar ook bij vrouwen voor. Kaalheid bij vrouwen kan net als bij mannen tijdelijk of permanent zijn. Het haar begint veelal na de menopauze dunner te worden en kan uitvallen. Dit kan zorgen voor een hoop schaamte. Gelukkig biedt de FUE haartransplantatie ook voor vrouwen uitkomst. Dankzij de specialistische techniek krijgen vrouwen met haaruitval hun prachtige lange lokken weer terug.

Afspraak maken

Heeft u last van haaruitval en bent u benieuwd naar de mogelijkheden van een haartransplantatie? Onze specialist neemt graag de tijd voor u om u van passend advies te voorzien. Vraag gerust een vrijblijvend consult aan, het kost u niets! Liever eerst de ervaringen van anderen lezen? Bekijk dan onze recensies voor een impressie van de resultaten.

Gratis consult aanvragen Bel 076–700 23 49