Bekend van:
Wanneer wordt een haartransplantatie vergoed? 

Wanneer wordt een haartransplantatie vergoed? 


Normaliter wordt een haartransplantatie gezien als een cosmetische ingreep. Hiervoor geldt dat er geen vergoeding wordt uitgekeerd vanuit de zorgverzekeraars, omdat er geen sprake is van medische noodzaak. Er zijn echter uitzonderingen, zoals medische indicaties of situaties waarin een haartransplantatie wel vergoed wordt.

Haartransplantatie om medische indicatie

Valt uw haar uit en heeft dat een medische oorzaak, komt het door een medische verrichting of heeft u een aangeboren afwijking, dan wordt een haartransplantatie meestal (deels) vergoed. Ook wanneer u als transseksueel een geslachtsoperatie heeft ondergaan, heeft u mogelijk recht op een vergoeding van de haartransplantatie.

Haartransplantatie vanwege ongeval

Ook bij haarverlies door ongevallen, zoals brand(wonden), wordt een haartransplantatie meestal vergoed. Het is hierbij belangrijk dat uw arts garant staat voor u om een vergoeding te ontvangen.

Vergoeding haartransplantatie vanuit de basisverzekering

U ontvangt mogelijk een vergoeding voor een haartransplantatie vanuit de basisverzekering als u aan minimaal één van de volgende voorwaarden voldoet:

  • U wordt door uw kaalheid beperkt in het dagelijks functioneren
  • Uw haaruitval is veroorzaakt door een ziekte, ongeval of medische verrichting
  • U heeft een geslachtsoperatie ondergaan
  • Uw haaruitval wordt veroorzaakt door een aangeboren afwijking

Vergoeding haartransplantatie en aanvullende verzekering

Er bestaat nog geen aanvullende verzekering die een haartransplantatie specifiek vergoedt, maar er bestaan wel aanvullende verzekeringen voor cosmetische behandelingen die geen medische indicatie hebben. Let hierbij wel goed op de kosten, want aanvullende verzekeringen zijn vrij prijzig. Combineert u uw haartransplantatie met andere cosmetische behandelingen, dan loont een aanvullende verzekering wellicht wel.

Haartransplantatie en eigen bijdrage

Wordt uw haartransplantatie vanuit uw basisverzekering vergoed, dan betaalt u hiervoor geen eigen bijdrage. Behalve wanneer uw zorgverzekeraar een gedeeltelijke vergoeding uitkeert. Het resterende bedrag komt dan voor uw rekening.

Hoe zit het met het eigen risico?

Als u vanuit uw basisverzekering een vergoeding krijgt voor een haartransplantatie, dan geldt hiervoor altijd dat u uw eigen risico moet betalen. U bent dus altijd uw eigen risico kwijt aan de haartransplantatie. De overige kosten worden gedeeltelijk of in zijn geheel vergoed.

Hoe vraag ik een vergoeding aan voor een haartransplantatie?

Voor een vergoeding heeft u toestemming nodig vanuit uw zorgverzekeraar. Hier zitten doorgaans wat haken en ogen aan en daarom adviseren we u om de vergoeding samen met een arts aan te vragen. U moet namelijk een gegronde reden hebben voor de vergoeding en die moet uw arts kunnen aantonen.

Meer weten over haartransplantaties en vergoedingen?

Neem contact met ons op of bel uw zorgverzekeraar. Wij kunnen u haarfijn uitleggen wat we voor u kunnen betekenen en uw zorgverzekeraar geeft u direct antwoord over een mogelijke vergoeding. Hebben we al uw vragen in dit artikel beantwoord, dan kunt u een gratis en vrijblijvend consult aanvragen.

Neem contact met ons op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.